Installationshjælp

På myrangecooker.dk svarer vi meget gerne på spørgsmål, ligesom vi giver råd angående installationen af vores komfurer! Nedenfor finder du en generel forklaring af, hvordan installationen af en rangecooker foregår. Har du flere spørgsmål? ? Tøv ikke med at kontakte vores erfarne kundeservice.
OBS! Dette er en generel beskrivelse. Kontakt altid en kvalificeret montør, når du skal have installeret dit komfur.

GAS

Når du bestiller dit gaskomfur eller gaskomfur med gasovn hos os, er det vigtigt at give os besked om, hvilken gastype du har tænkt dig at anvende til dit komfur. De forskellige gasser har nemlig forskellige slags tryk, og derfor kræves der også forskellige dyser til komfurets gasbrændere. Vi kan levere næsten alle gaskomfurer med dyser til både naturgas og flaskegas. Vi har også dyser til bygas for de komfurer, som er godkendte til dette. Fortæl os, hvilken type gas du vil anvende til komfuret, og så indstiller vi dyserne på korrekt vis inden leveringen. Oplysninger om, hvilken type gas komfuret er godkendt til, er angivet på det respektive produkt.
GAS

Gastilslutningen på komfuret

På vores gaskomfurer sidder gastilslutningen typisk bag på komfuret, hvor en tilslutningsnippel og en godkendt slange med slangeklemme monteres. Vær opmærksom på, at slange og klemme ikke medfølger ved leveringen. Der kræves forskellige typer af slanger, alt afhængigt af hvilken gas du gør brug af. Tænk på at anvende en godkendt gasslange og benyt dig af en kvalificeret gasmontør. Mange gange kræver det en kvalificeret montør, hvis garantien på komfuret skal være gældende.

Risici med gas?

Et gaskomfur i hjemmet kræver et større hensyn i forhold til brandsikkerheden end et elektrisk komfur. Det er dog samtidig vigtigt at nævne, at de moderne komfurer er betydeligt sikrere end deres forgængere, samt at de i de fleste tilfælde har et sikkerhedsbeslag ved knappen, hvorfor man ikke kan lade gassen være tændt ved en uheld og derved risikere et gasudslip. Knappen er koblet til en gnist, som gør, at der automatisk lukkes af for gassen, så snart flammen går ud. Ved eksempelvis en strømafbrydelse kan man bruge brænderne med manuel tænding. Man bør selvfølgelig altid være ekstra forsigtig, når man anvender gas!
Risici med gas?

Installation Naturgas

I Danmark findes der et bredt naturgasnet. For naturgasnettet gælder en opkobling på 20 mBar (G20). Hvis du allerede har et gaskomfur med tilslutning til naturgasnettet i din bolig, er det nemt at skifte til et gaskomfur. Hvis du derimod vil installere en ny tilslutning til naturgasnettet i dit hjem, inkluderer det en merudgift, alt afhængigt af hvor tæt du bor på naturgasnettets eksisterende rør. Alternativt kan et komfur, som anvendes med flaskegas, være et alternativ for dig, som bor længere væk fra naturgasnettet. HER finder du generel information om naturgas Varemærker i vores sortiment, som er godkendte til naturgas: Lofra, Steel och Stoves.

Installation Bygas

Bygas adskiller sig fra naturgas ved at have et andet tryk, og derfor kræver denne type gas et komfur, som er specifikt godkendt til dette. Bygas findes i dag i København og på Frederiksberg samt i mindre områder såsom Tårnby, Hvidovre og Rødovre. For bygas gælder der en opkobling på 8 mBar (G150.1). Hvis du allerede har et gaskomfur tilsluttet til bygas, er det nemt at skifte komfuret. Hvis dette ikke er tilfældet, bør du kontakte de relevante myndigheder for at høre, om der findes bygas i bygningen. Installationen til bygas skal altid gennemføres af en kvalificeret fagmand. Læs mere om bygas HER Læs mere om, hvor der findes bygas, HER Liste over autoriserede gasmontører HER Varemærker i vores sortiment, som er godkendte til bygas: Lofra og Steel.

Installation Flaskegas

Flaskegas er et godt alternativ for dig, som vil have fordelene ved et gaskomfur, men som ikke har adgang til et fast gasnet. I så fald kan du tilslutte dit gaskomfur til gasflasker i stedet. Det kræver naturligvis, at gasflasken skal skiftes ud en gang imellem, men en flaske holder ofte længe, og mange vælger at have to flasker hjemme, en i drift og en i reserve. Et komfur, som anvender flaskegas, kræver dyser i komfurets gasbrændere til 30 mBar (G30). Giv os de nødvendige oplysninger ved bestillingen, og så indstiller vi jeres komfur med de rigtige dyser inden levering. Ellers kan dette også indstilles på komfuret efterfølgende. Der findes regler for, hvor store gasflasker du må opbevare, samt hvor de må stå. Har du et eller flere anlæg, f.eks. et gaskomfur eller en varmeovn, må du have ét anlæg med et styk 11 kg flaske i brug og et styk 11 kg i reserve plus et anlæg med et styk 11 kg flaske i brug. Alternativt tre anlæg med hver et styk 11 kg flaske i brug og ingen i reserve. I alt må du altså højst have tre styk 11 kg flasker indendørs. Gasflaskerne bør opbevares udendørs i ventilerede omgivelser. Hvis du opbevarer din flaskegas i et skab, skal dette være ventileret både oppe og nede. Mange opbevarer flaskerne uden for huset i et beskyttet miljø med en slange ind til komfuret. Henvend dig til en kvalificeret gasmontør, så du er sikker på, at alle regler følges, og så garantien stadig gælder. Dette kan også være et krav i forhold til garantien. Læs mere om, hvordan du bør opbevare dine gasflasker HER Læs mere om flaskegas HER Spørgsmål og svar om flaskegas HER Varemærker i vores sortiment, som er godkendte til flaskegas/LPG: Lofra, Steel og Stoves.

Installation El

Næsten alle vores komfurer leveres uden strømledning. Et komfur kan tilsluttes til elnettet på forskellige måder. Der findes blandt andet komfurer med enkeltfase- eller trefase-tilslutning, stikprop eller fast installation. Kontrollér, hvilke forudsætninger din bolig og komfuret har for en tilkobling. Information om dette følger med dit komfur, men er du usikker, eller vil du vide mere, er du altid velkommen til at kontakte vores kundeservice. Et komfur med en fast tilslutning skal monteres af et kvalificeret firma. Vi anbefaler tre faser, så du kan have alle ovne og varmezoner i gang samtidigt på et større induktionskomfur. For gaskomfurer med elektriske ovne kræves der ikke en ligeså høj spænding.

Gør det selv?

Et komfur med stikprop må du gerne selv installere, mens et komfur med en fast tilslutning skal monteres af en fagmand. Vælg her en virksomhed, som arbejder med hvidevarer og køkkeninstallationer. Produkter, som skal tilsluttes til bygas eller naturgas, skal installeres af en kvalificeret tekniker. Flaskegas må du derimod gerne selv installere, men vi anbefaler alligevel, at du henvender dig til en montør, så alle sikkerhedsprocedurer bliver overholdt. Det er også muligt at undersøge, om der er restriktioner i din boligforsikring med hensyn til installation af et gaskomfur. For det meste findes der ingen forbehold, men det kan variere mellem firmaer og forsikringstyper.

Placering af komfur

Når du skal placere et komfur, er det godt at tænke over, hvor komfuret bedst kan placeres i forhold til en optimal arbejdsgang. Dette er for at gøre bevægelsesmønsteret så glat som muligt under madlavningen. Ønsker du at komfuret skal være et socialt samlingspunkt, vil et komfur lavet til installation i en køkkenø være en god løsning. Udover dette er det godt at tænke over at der er regler for afstanden mellem komfur og emhætte. For et komfur med glaskeramisk kogeplade eller induktionskogeplade skal afstanden op til emhætten være mindst 50 cm. Og for et komfur med gasblus skal afstanden være mindst 65 cm. De fleste af nutidens komfurer har også teleskopfødder, der giver dig mulighed for at hæve eller sænke dit komfur, så det passer til højden på din bordplade.
Placering af komfur

Almindelige spørgsmål (FAQ)

Her finder du svar på nogle af de mest almindelige spørgsmål omkring installation af komfurer. Har du flere spørgsmål? Tøv ikke med at kontakte vores kundeserviceteam.
Dette kan variere fra komfur til komfur, men forbruget er ofte angivet på det individuelle produkt. Vores produkter holder en høj energiklasse, hvilket indebærer, at de klarer de høje europæiske krav til energibesparelse.
I danske hjem er det almindeligt med 16 ampere, men ofte anbefales 20 ampere og tre faser, så man kan have alle ovne og varmezoner i gang samtidigt på et større komfur.
Elektrikeren kan montere en stikprop, men eftersom selve kontakten er ganske stor, slår pladsen bag ved komfuret ofte ikke til, og derfor er det anbefalelsesværdigt med en fast tilslutning.
De fleste af vores komfurer kommer ikke med en stikprop og bør installeres med en fast tilslutning. Det er ret almindeligt, at komfurer af denne type leveres uden ledning, så du som kunde kan vælge, naturligvis i samråd med din elektriker, hvordan du ønsker at tilslutte dit komfur. Ikke alle vælger den samme tilslutning.
Et komfur med stikprop må du gerne selv installere, mens et komfur med en fast tilslutning skal monteres af en elektriker. Produkter, som skal tilsluttes til bygas eller naturgas, skal installeres af en kvalificeret tekniker. Flaskegas må du derimod gerne selv installere.
Moderne komfurer har som regel en sikkerhedstænding, så ja. Spørg dog gerne vores kundeservice til råds, hvis du er usikker på et specifikt produkt.
Hvis du oplyser os om, hvilken gastype dit komfur skal bruge, sørger vi for at montere de korrekte dyser inden leveringen. Ofte medfølger der også dyser til andre gastyper, hvis der er behov for at skifte/konvertere i fremtiden.
Ja, så længe komfuret er godkendt til mere end en gastype.
Der findes både regler for, hvor og hvor store gasflasker du må opbevare i hjemmet.
Det kan være en god ide at køre ovnen på høj varme i en time, inden den tages i brug første gang. Der kan nemlig findes rester fra produktionen i ovnen. Glem ikke at fjerne al plast på komfuret og i ovnen, inden du opvarmer ovnen.
Nej. Man skal have en godkendt gasslange, både ved komfuret og ved gasflasken.
Et induktionskomfur kommer med flere forskellige lyde, når det anvendes. Hvis kogepladen eksempelvis er på lav effekt, kan det resultere i en knagende lyd, mens en høj effekt kan medføre en brummende lyd. Varmezonerne har også en nedkølingsblæser, som forhindrer elektronikken i at blive overophedet. Du vil derfor også opleve en snurrende lyd fra blæseren, som kan blive ved et stykke tid efter, at du har slukket for komfuret. Alle disse lyde er altså helt almindelige, men bør ikke være så høje, at de forstyrrer. Hvis du oplever højere lyde end beskrevet ovenfor, kan det tyde på, at de gryder og pander, du gør brug af, ikke er optimale til et induktionskomfur.
Dine redskaber skal helst have en tyk bund af magnetisk jern, men mange producenter anvender også andre materialer. Gryder i 100% kobber, aluminium eller et ikke-magnetisk rustfrit stål fungerer desværre ikke på dit induktionskomfur, eftersom det benytter sig af magnetisme. Hvis dit induktionskomfur knager eller brummer, er det således en god idé at tage et kig på dine køkkenredskaber og eventuelt udskifte nogle af kasserollerne, gryderne og panderne.
Du kan nemt teste, hvilke af dine kasseroller, gryder eller pander du kan anvende på et induktionskomfur. Det eneste, du behøver, er en magnet (f.eks. en køleskabsmagnet). Placér magneten mod undersiden af din gryde – hvis magneten sidder fast, fungerer gryden også på dit induktionskomfur. Du får dog stadig mest ud af dit induktionskomfur, hvis du anvender køkkengrej med 100% jern i bunden.